A stylistok és lakberendezők apró trükkjeire minden háziasszony kíváncsi. Vannak szabályok a dekorálásnál, amik viszonylag egyszerűek, és amennyiben betartjuk őket, méltán számíthatunk elismerésre lakberendezési próbálkozásaink során.

Ma két alapelvet veszünk szemügyre:

1: „A kevesebb több” avagy „less is more”

A minimalizmus egyik szülőatyja, Ludwig Mies van der Rohe adott új értelmet ennek az egyébként egy 1855-ös versben fellelhető mondásnak, amikor a szigorú funkcionalitáson és tiszta vonalvezetésen alapuló új építészeti és design irányzatnak adta meg a lényegét.

Lényege esetünkben, hogy hagyjuk a felesleges giccset, túláradó, magamutogató csicsaparádét, és visszafogottan, mondhatni a jó ízlés határain belül díszítsünk. Néha a tálalásra kínált ételek önmagukban is dekorációs elemként foghatóak fel, mint például ezek a nyálcsorgatóan szépséges grapefruit-ok az egyszerű hófehér tálkában, amelyeket szépen keretez a dédi konyharuháira hajazó asztali futó szimpla kék csíkozása.

2: Komplementer színekkel nehéz mellélőni

A komplementer, vagy kiegészítő színek a színkörön egymással szemben helyezkednek el, és az emberi szem számára egy ősi harmóniát sugallnak. Ilyenek a piros és a zöld (gondoljunk egy pipacsokkal teli mezőre), a kék és narancs (felhőtlen égbolton a nap korongja), lila és sárga (árvácska virága). Esetünkben a gyümölcs narancsos rózsaszínje tökéletesen egészíti ki a terítő kék mintázatát, hasonlóan az asztalközépre helyezett kékeszöld levelű pozsgásokhoz is. (Ha nem vagyunk biztosak a komplementer színekben, keressünk rá a neten a színkörökre, és válasszunk onnan számunkra tetszetős, egymással 180 fokos szöget bezáró árnyalatokat.)

Képek innen.

Címkék: trükk vasárnapi szín egyszerű dekoráció komplementer stylist lakberendező teríték a kevesebb több

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr914577125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása