Gyerekkori emlékeim a könyvtárakról kifejezetten visszataszítóak. Talán a kötelező olvasás réme tette ijesztővé a könyvektől roskadozó, végtelenbe futó polcokat, vagy az, hogy szigorúan csendben kellett lenni, még suttogni is csak körültekintéssel volt szabad. Örömmel leltem rá hát egy különleges thaiföldi könyvtárra, amely a legkevésbé sem hasonlított a fiatalkoromból őrzött rémképekre.

Egy tűzvészben félig leégett piacépület helyén emeltek új közösségi életteret egy norvég non-profit alapítvány designerei Bangkok Min Buri kerületében. A Tyin Tegnestue csoportot öt építészhallgató hozta létre azzal a céllal, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak munkájuk révén Thaiföld legszegényebb vidékein. Ennek keretében álmodták újra az egykori piacteret, színes hempergős, társalkodós formában, helyi alapanyagok és helyi mesterberek munkáinak felhasználásával. A képeket nézegetve nem csoda, hogy a helyi lakosság és a turisták is szívesen gyülekeznek ebben a hívogató kultúrházban egy kis beszélgetésre, olvasgatásra a bangkoki mindennapok rohanása elől menekülve.

Képek innen.

Előtte - utána:

 

Címkék: thai bangkok designer thaiföld könyvtár norvég

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr914343870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Design: Evolúció 2012.03.28. 13:04:17

"Nem lehet természettudományos gondolkodással gépet építeni, azután szentimentalizmussal - olyan primitív érzésekkel, mint önzés, kapzsiság, unalomvágy - vezetni. Ebből katasztrófa lesz, katasztrófa kell, hogy legyen. Ha emellett kitartunk, a hely...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2012.03.28. 17:25:18

"Gyerekkori emlékeim a könyvtárakról kifejezetten visszataszítóak. Talán a kötelező olvasás réme tette ijesztővé a könyvektől roskadozó, végtelenbe futó polcokat, vagy az, hogy szigorúan csendben kellett lenni"

Akkor járj plazákba, ott nincsenek könyvektől roskadozó polcok, és talán kiabálni is szabad.

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2012.03.28. 17:31:15

@Terézágyú: Ha továbbolvastad volna a bejegyzést, valószínűleg rájönnél, hogy ha épp plázába megyek, szívesen látogatom a könyvesboltokat és szeretek is olvasni.
És bármily meglepő, most, hogy már nem kötelező az olvasás, hanem én döntöm el, mikor mit olvasok, felnőtt fejjem élvezem is a könyv falást.
süti beállítások módosítása