A szentjánosbogaraktól Edisonig

 2010.10.08. 20:54

Van valamiféle megmagyarázhatatlan vonzódásom a világítótestek iránt. Ez a tulajdonságom egyébként már kora gyermekkoromban megmutatkozott, mikor is az óvodával a kiserdőben tett látogatás után egy vödör szentjánosbogárral felszerelkezve és széles mosollyal arcomon érkeztem haza. Kezemben értékes szerzeményemmel büszkén újságoltam szüleimnek a hírt, miszerint ezentúl nem kell aggódnunk a villanyszámla miatt, mert megtaláltam a tökéletes, ráadásul környezetbarát megoldást.

Később egy balatoni nyaralás alkalmával a szintén az üdülőben vakációzó kissrác könnyedén vett rá, hogy kövessem esti sétáján, melynek célja varázslatos világító kövek gyűjtögetése volt. Emlékeim így harminc év távlatából már erősen megkoptak, de gyanítom, hogy nemcsak a fiúgyermek bájos arca, hanem ismételten a lámpatestek keltette vonzalom vitt bele az éjszakai kalandba.

A múltbéli kitekintést követően zökkenjünk vissza a zord mindennapokba. Reggelente már csak zseblámpámba kapaszkodva merészkedek ki a mezőre kutyát sétáltatni, mert hajnali hatkor még koromsötét éj lepi be a tájat. Ilyenkor még az őzek is alszanak, ők is majd csak az első napsugárral kezdenek kikecmeregni rejtekükből. Ahogy közelítünk a télbe, vészesen rövidebbek lesznek a nappalok, és kénytelenek vagyunk megbarátkozni néhány hónapra a sötétség terjeszkedő hatalmával.

Szerencsére Edison barátunk 1093 darab szabadalmának egyike az az izzólámpa volt, mely meghozta a világosságot a sötét oldalon is. Az elektromosság fűtötte szénszál elindította lavinából mára energiatakarékos hosszú életű LED-lámpa lett, a cél azonban ugyanaz, fényárban úszni naplemente után rendületlenül.

Ennek szellemében alkották meg a kanadai Vancouverben székelő Bocci cég designerei a 14-es névre keresztelt függőlámpát. Azon túl, hogy jómagam 14-én születtem, és mint ilyen, a számot szerencsésnek tartom, nagymérvű kreativitást nem vélek felfedezni a névadásban, a forma viszont kifejezetten magával ragadó. Egyszerűségében rejlik a szépsége, és tömegesen alkalmazva egyértelműen lenyűgöző látványt nyújt. A jó hír az, hogy hazai disztribútora, a Solinfo révén akár itthon is hozzájuthatunk a cég termékeihez.

Címkék: lámpa szentjánosbogár edison világítótest bocci solinfo led lámpa

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr272357034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása