Luca napi boszorkányságok

 2011.12.13. 08:23

Számos szokás kötődik december 13-ához, Luca napjához, melyek leginkább a boszorkánysággal, jövendőmondással, gonoszok elűzésével kapcsolatosak. Ilyenkor kell elkezdeni a Luca szék fonását, melyről a karácsonyi éjféli misén körbetekintve megláthatjuk a boszorkányokat. Aki kíváncsi jövendőbeli férje nevére, gombócokat főzve megjósolhatja magának, a legelsőnek a víz színére feljövő gombóc rejtette cédulán lesz a mátkája neve.

Nagymamám ezen a napon mindig vetett Luca búzát. Földünk sosem volt, így hát nem az elkövetkező év terméshozamának megsaccolására honosította tovább elődei szokását, pusztán csak hóbortból, és azért, hogy a szentestéig szárba szökkent zöldbúzával díszíthesse az ünnepi asztalt. Én sem töröm meg a családi hagyomány láncát, hanem jól elvetek egy marék búzát, és őszinte várakozással nézem majd meg az elkövetkező napokban, hogy fejlődik a kis veteményem.

Vajon hogy néz ki az otthona egy mai modern boszorkánynak? Egy ilyen hálószoba illene hozzá? Ti tartotok valamilyen Luca napi szokást? Képek innen.  

Címkék: nap búza otthon jóslás hálószoba boszorkány luca jövendölés

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr213456171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motymoty 2011.12.13. 14:45:46

Persze. Igyekszem a lehető legkevesebbet tenni, nehogy véletlenül elvigyen a Luca. :)
süti beállítások módosítása