Van egyfajta meghatározhatatlan vonzódásom a bambuszokhoz. Nem véletlenül használtam a többes számot, hiszen a világon több mint ezerfajta bambusz él, változatos formái, típusai hazánkban is egyre kedveltebbek.

Azt mondják, az igazi keleti bölcsek bambuszligetekbe húzódnak vissza meditálni, ahol, ha eléggé figyelmesen elcsendesítjük az elménket, hallhatjuk, ahogy az új hajtások szárba szökkennek. Egy pillanatra engem is meglepett ez a kijelentés, azonban be kellett látnom, hogy nem holmi városi legendáról van szó.

Tavasszal ugyanis a föld alatt terjeszkedő rizómákból elődugják fejüket az apró rügyek, és valóban döbbenetes sebességgel törnek az ég felé. Azt tartják, hogy egyes fajok napi egy métert is képesek nőni. Ez persze inkább a tavaszi hajtásnál jellemző, hiszen ha egész életük során ilyen mértékben növekednének, akkor bizony hamar maguk mögé utasíthatnák a mesebeli égig érő paszulyt.

Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, ezért egyszer én is megfigyeltem a kert végében a bambusz faunát. Az általunk ültetett hét darab vézna szálacska három év alatt olyan sűrű sövénnyé gyarapodott, hogy még folyamatos nyírás mellett is tekintélyes dzsungelt alkot. Az egyik tavaszi hajtáskor kijelöltem magamnak egy éppen kibújt hajtást és megnéztem az elkövetkező napokban. Átlagban napi fél métert nőtt. Aki nem hiszi, végezze el a kísérletet.

Éppen ezért annyira kedvelt a bambusz a környezettudatos életet hirdető lakberendezők körében, hiszen az egyik leggyorsabban növekedő fajtaként tökéletes alapanyag bútorok, padlóburkolatok, mindennapi használati tárgyak és lakberendezési kiegészítők gyártásánál.

Gal Ben-Arav tervező még ennél is tovább megy, bambusz padja ugyanis a fenntartható fejlődés kritériumait maximálisan szem előtt tartva arra is lehetőséget kínál, hogy pusztán az alumínium lábakat vásároljuk meg, a pad testét alkotó bambusz rudakat akár saját kiskertünkben is kitermelhetjük.

Címkék: pad bútor bambusz környezettudatos fenntartható fejlődés lakberendező padlóburkolat gyors növekedés lakberendezési kiegészítő

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr432694910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása