A japánokról a legtöbbünknek kialakult véleménye van. Vannak, akik rajonganak értük, míg mások pusztán csodabogárnak, vagy egyenesen alien-eknek tartják őket, az európai ember számára furcsa, érthetetlennek tűnő szokásaik miatt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nehéz velük szemben közömbös álláspontot felvenni. Azt viszont le merem szögezni, hogy, ha rendeznének leleményességből olimpiát, akkor a vörös pöttyös zászlónak mindenképpebn a dobogón lenne a helye.

Mint már korábban is említettem, a japán nagyvárosokban méregdrágák a telkek, ezért teljesen normális, hogy viszonylag kis alapterületű házakat építenek, és igyekeznek felfelé terjeszkedve megoldani a problémát.

Egy helyi építész stúdió, a Suppose Design Office tervezte a Hiroshima külvárosában fekvő családi házat a kétgyermekes pár számára. Mivel a ház egy elég forgalmas kereszteződésben fekszik, igyekeztek a zajtól, és a külvilágtól elhatárolni az életteret, mégpedig úgy, hogy a fókusz teljes mértékben az épületbelsőre terelődik.

A Fukuawa ház szerkezete egy termetes öreg fához hasonlít, melynek törzsében egy lépcsőház helyezkedik el, melyből felfelé haladva különböző szobák, helyiségek nyílnak. A szokatlan szintezés, az egymásból áttekinthető terek folytán szinte a végtelenség érzetét kelti a ház, hiszen nem tudjuk megmondani, hol kezdődik, és hol a vége. A lakók fittségét pedig a folyamatos lépcsőmászás garantálja.

Címkék: modern minimál ötletes lépcsőház hiroshima szinteltolás suppose design office japán építészet fukuawa

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr782590523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.01.21. 12:12:11

ÉRDEKES-nek érdekes, de nekem nem túl otthonos. Persze ez szubjektív. Megnézném, de nem laknék benne...

Naplemente 2011.01.23. 14:07:02

Hát nem is tudom, lehet, hogy én kissé régimódi, konzervatív gondolkodásu vagyok, de nékem nem tetszik, még annak ellenére sem, hogy "JAPÁN". Valahogy üresnek, ridegnek és hidegnek érzem, annak ellenére, hogy fa, vagy fa utánzat a belső tér, illetve annak burkolata. Nékem nem kellene - mármint pénzért, ingyen elfogadnám, de sűrgösen túl is adnák rajt.