Ház a vízen balinéz módra

 2011.01.14. 07:15

A balinéz nyelv csodás szerzemény, tele van olyan szavakkal, amikben egy szót kétszer ismételnek. Fontos ismerni például a „hati-hati” szót, amely vigyázat, figyelem jelentéstartalommal bír. Egyetlen dolgot tudtam megjegyezni, ez pedig a "Hati-hati ada projek!" felirat volt, amellyel úton-útfélen találkozhatunk, és folyamatban lévő munkálatokra figyelmeztet.(Jellemzően néhány helyi munkásember támasztja a táblát, illetőleg még ők sem, de ennek ellenére érdemes óvatosnak lenni a tábla környékén, mert akár méteres mélységű folytonossági hiányt is jelölhet az aszfalton.)

Így hétvégi kikapcsolódásnak lássunk egy üdítően szépséges nyaralót Bali szigetéről, amely egy 4 tagú család számára készült, akik kizárólag a szabadságuk ideje alatt használják az épületet, az év többi részében bérbe adják turistáknak. Megjegyzem, tökéletes üzleti koncepció, valószínűleg az éves bérleti díjból kijön a család komplett nyaralása tokkal, vonóval, és még marad is mit félretenni.

Az indonéz Aboday Architects ezúttal ügyesen ötvözte a helyi építészeti stílust és a modern vonalvezetést, ugyanis a Seminyak üdülőkörzetben fekvő utcafrontról látható homlokzatot megpillantva, mindössze egy egyszerű, beton kubusnak érzékeljük az épületet, amely azonban a telek adottságainak köszönhetően lefelé terjeszkedik, és a paradicsomi belső kertből nézve már a hagyományos, kókuszlevél balinéz tetőszerkezet is elénk tárul.

A ház a Villa Paya-Paya nevet kapta alkotójától, amely „vízen ülő”-t jelent a helyiek nyelvén, hiszen a házat apró tavacskák, jacuzzi, és úszómedence ölelik körül, teljes harmóniában a környezettel. Van még mit tanulnunk a természet-közeli építkezés fortélyairól az ázsiai mesterektől.

 

 

Címkék: ház építészet víz bali nyaraló indonéz seminyak balinéz aboday:architects villa paya paya vízre épült

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr162571503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scs 2011.01.27. 16:09:45

pffffff
erre csak azt tudom mondani, hogy ez igen
a legjobban az tetszik talán benne, hogy annyira közel viszi a vizet az élettérhez, amennyire csak lehet, meg a fák is...
mondhatni a minimal természet a nappali küszöbén