Képek a falon: 5+1 aranyszabály

 2012.07.16. 11:51

Emlékek a nyaralásról, telelésről, családi fotók, életünk állomásai két dimenzióban, és nem utolsósorban művészeti alkotások. Sokan vannak úgy vele, hogy szívesen díszítenék képekkel az otthonuk csupasz falait.

confetti-eco-decor-lg.jpg

 Amíg csak egy-egy darabról van szó, addig nem okoz különösebb fejtörést a feladat, ám amikor több, különböző nagyságú keret esztétikus elrendezését kéne megoldani, hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni.

Ma erre a témára hoztam néhány ötletet, és némi tanácsot, annak érdekében, hogy ne csiricsáré, hanem inkább esztétikusba hajló legyen a végeredmény.

5+1 aranyszabály:

1 )           A kevesebb, több. Mielőtt az egész fotóalbum tartalmát bekereteznék és falra szegeznénk, üljünk le, és szelektáljunk. Keressük meg a legjobban sikerült, a számunkra legkedvesebb, a külső szemlélő számára leglátványosabb képeket. A legjobb kép értéke is elvész a rengetegben.

2)            Törekedjünk a közös nevezőre. A zsibvásár hangulat elkerülése érdekében próbáljunk meg egységességre törekedni. A különböző méretű képeknél a keretek legyenek egy termékcsaládból valók, így az egységet maga a keret adja.  Lehet azonos formájú, de különféle színű is a keret, ez játékosságot kölcsönöz a kompozíciónak.

3)            Mintás tapétához paszpartut. Hangsúlyosan mintás tapétánál érdemes szélesebb paszpartut alkalmazni a képkereteknél, hiszen ezzel a fal mintájának zűrzavarából a tiszta rámával jól kiemelhetjük a képet, így a témája jobban érvényesül.

4)            Csoportosítás méret szerint. Ha több, különböző méretű képet szeretnénk elhelyezni, válogassuk őket szét méret szerint, és ezen belül próbáljunk valami logikai rendszert kitalálni az elrendezéshez. Jó lehet a nagyobbak középre, kisebbek a szélén elv.  Lehet a kisebb és nagyobb képek szabályszerű ritmikus váltogatásával is játszani.

5)            Szimmetria vagy sem. A legtöbb ember szeme számára a szimmetria jelenti a harmóniát. Ettől függetlenül érdemes lehet a direkt aszimmetrikus alakzatokkal való kísérletezgetés is, a bevállalósabbak ezt is kipróbálhatják.

+1)         Mérlegelv. Különböző méretű képek esetében kiindulási pont lehet az is, ha kvázi szimmetrikus alakzatban nagyjából azonos összfelületű képeket rendezünk egymás mellé, mintha  a mérleg két serpenyőjét próbálnánk egyensúlyba hozni . (Mint a negyedik, és a hatodik példában: egyik oldalon egy nagyobb kép, mellette nagyjából ugyanakkora felületet befedő négy, vagy három kisebb kép).

Címkék: kép szabályok dekoráció képkeret falon alakzat elhelyezés elrendezés paszpartu

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr974659649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása