Mit keres a Pentagon Japánban?

 2011.04.01. 09:32

A környéket madártávlatból figyelve az összeesküvés-elmélet gyártók finom csemegére figyelhetnek fel, hiszen az ötszöget formáló épület kísértetiesen emlékeztet az USA védelmi minisztériumának székhelyére, a Pentagonra. Vajon mit, vagy kit kereshetnek Japánban az amerikai nép biztonságáért felelős szupertitkos szakértők, egy ügyesen lakóháznak álcázott mini-pentagonban?

Az, hogy a Pentagon ihlette-e meg a Kazuya Morita Architecture Studio-t, amikor a Tsushima City-beli ház terveit papírra vetették, érdekes feltételezés, de a valósághoz vajmi kevés köze van. Sokkal valószínűbb, hogy a mérnökök a hagyományos japán építészet alapelveit követték, amikor is a furcsa alakzatú telken a lehető legnagyobb beépítettségi százalékra törekedve igyekeztek megrendelőik igényeit maximálisan kielégíteni. Így született meg az egyébként tényleg ötszög alaprajzú, modern családi lakóház, melynek képei újabb bepillantást engednek a távol-keleti építészet ötletes megoldásaiba.

A ház belsejében az ötszög csúcsaiból eredő tartófalak támasztják alá a nem szokványos tetőszerkezetet, és egyben szeparálják az élettér egyes funkcióit egymástól. Az épület határoló falainál arra a törekedtek az építészek, hogy a lehető legnagyobb felület jusson az ablakoknak, melyeken keresztül a ház feltöltekezik a természetes napfénnyel. A fa gazdag használatával, a letisztult formavilággal a japán nép anyaföld iránti teljes tiszteletét, és a környezettel tökéletes harmóniában való életvitelét is hangsúlyozzák. Szép példa a tradíció és a modern szemlélet ötvözésére.

 

Címkék: japán modern építészet pentagon hagyományos tradicionális ötszög védelmi minisztérium

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr762790498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása