Gyermekkori dallamokat idéz meg bennem a Corvin projekt új keletű kapu installációja, a Corvin Gate. Bújj bújj zöld ág, zöld levelecske, nyitva van az acélkapu csak bújjatok rajta!

Izgalmas kontrasztot képezve a mögötte fekvő klasszikus vonalvezetésű Corvin mozival, egy Corten-acél monstrumot álmodtak meg a tervezők a körúti és az Üllői úti házak takarásában rejtező új városrész hívogató kapujának. A Corten-acél jellegzetessége, hogy az időjárás viszontagságainak ellenállva egy stabil rozsda-szerű látványt nyújt, a felület festésére, korrózióvédelmére nincsen szükség. Egyszerű, geometrikus formák, ipari jelleg és a korszerű LED-technológia egyesül ebben az építményben, amely rozsdára emlékeztető színvilága miatt inkább melegséget, mint a nyers fém ridegségét sugallja.

A kapu egyben köztéri világításként is funkcionál, össztömege 20 tonna, a 35 méter hosszú, tekintélyt parancsolóan a körútra meredező, enyhén fallikus képzetet keltő, 4,8 méter magasban futó gerenda két, aszimmetrikusan elhelyezett lábon áll, melyek a LED-es felületnek köszönhetően a vizuális kommunikáció kiváló eszközei.

Részemről egytől tízes skálán erős kilences az alkotás. Használjuk egészséggel, kiváló találkapont!

Forrás: contemporist.com

Címkék: led acél corvin gate józsefváros corten

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr762442447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovesdiandras 2010.11.12. 11:31:40

Nagyon szépen sikerültek a képek, minden tiszteletem a fényképésznek.
Ámde élőben szerintem nem fest ilyen fényesen a vas darab, az utolsó képen jól látszik, hogy tiszta rozsda. Az embernek olyan érzése van mintha lemaradt volna a festés. Ha meg ez volt a terv akkor részemről igen rossz ötletnek találom.
A LED-es felületek nagyon pixelesnek tűnnek ilyen kis távolságból, egy magasabb épület falán megállnák a helyüket de az embertől 3-4 méterre zavaró.
Mindenesetre a kezdeményezés, és a nyitás gondolata elismerésre méltó.
Kivitelezés terén kell majd még fejlődni.

K. Z. 2010.11.12. 23:18:26

a komoly tervezési hiba következménye, hogy a valóságban ez az acélszál úgy tekereg, mint egy kígyó
pl. a mozi lépcsőjéről nézve

freeatlantis 2010.11.13. 01:25:14

Ha lefestenék: 10-ből 8-as, így azonban egy erős 1-esnél jobbat nem lehet rá adni.
Totál amatőr megoldás ez a rozsdás kinézet :(

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2010.11.13. 07:14:50

@freeatlantis: a design, mint minden alkotás megítélése szubjektív. nekem pont lefestve nem tetszene. a rozsdás kinézet lényege az "industrial look" az ipari küllem elérése. olyasmi, mint az antikolás.

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2010.11.13. 07:19:33

@kovesdiandras: ahogy a cikkből is kiderül, nem hiányzik a festés, a Corten acél lényege pont az, hogy nem igényel festés, mert korrózió védett és időjárásálló.
A LED-fal túl közelről valóban nem ad tökéletes vizuális élményt, de egy köztéren messziről is kukkolhatjuk, úgy viszont már érdekes látvány. A lényege szerintem a folyamatosan új ingerekre szomjazó ember igényeinek kielégítése a dinamikusan változó képekkel.
süti beállítások módosítása