Újkori szaletli kertimádóknak

 2010.09.25. 08:48

Dédnagyanyám balatonlellei kertje számos érdekességet tartogatott. A ház mögötti kültéri zuhanyozót manapság valószínűleg a kelendő „outdoor”, vagy „open-air” címkével látnák el a marketingesek a jobb eladhatóság érdekében. Nekem akkoriban egyszerűen a nyári kalandok egyikét jelentette.

Különösen a szívembe lopta magát azonban a szaletli (más néven filagória). Már maga a szó is felér egy jó adag misztikummal, hiszen pesti gyerek lévén egy ilyesfajta nyári lak nem tartozott szorosan a mindennapjaimhoz.

Felnőtt fejjel azonban ázsiai utazásaim során hamar megértettem eme építészeti terminus mögötti valódi tartalmat. Ráadásul, ahogy az elmúlt évek időjárási viszonyait számba vesszük, be kell látnunk, hogy egyre nagyobb a létjogosultsága ennek az építmények.

A Medárd néven elhíresült, és általam az utóbbi időben csak Kárpát-medencei monszunként emlegetett heves esőzésekkel fémjelzett időszak az eredeti 40 napról az idén kis túlzással három hónaposra tágult, mondhatni egész nyáron esett.

A szaletli tökéletes megoldás arra, hogy a zuhogó eső ellenére mégis élvezhessük a kertben tartózkodás örömeit, gondolok itt különös tekintettel a grillezésre. Találtam egy lenyűgöző modern kori darabot, amely Paola Lenti designer agyának kreatív lenyomata (amely Cabanne névre hallgat), és mesterien ötvözi a fa és a fém előnyös tulajdonságait, a variációk végtelen lehetőségét nyújtva ezzel a harmonikus kis nyári nyitott nappalival, amely akár kertünk fókuszpontjává is válhat.

 

Tudom, a nyárnak már búcsút intettünk, ám mégis aktuális ez a téma, hiszen egy ilyen darab megalkotásához (amennyiben saját magunk szeretnénk elkészíteni, illetve szakemberre bízzuk a feladatot) némi időre van szükség, ha pedig az eredetit szeretnénk megvásárolni, akkor időben kell elkezdenünk gyűjtögetni rá, hogy jövő tavaszra már kertünk ékévé válhasson ez a műalkotás.

Címkék: lenti nyári szaletli lak filagória paola cabanne

A bejegyzés trackback címe:

https://artinterior.blog.hu/api/trackback/id/tr222328772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása